Etiketler

30 Aralık 2023 Cumartesi

2023 OKUDUKLARIM

 

Bu yıl hiç kitap okuyamadım. Yüksek lisans yaptığım için zamanımı makale ve yayımlanmış tezleri okumakla geçirdim. Şuanda da sınava hazırlanıyorum. Önümüzdeki yıl umarım acısını çıkarırım. Bu yıl sadece iki kitap okuyabildim. 

1) Türk Mitolojisinin Kısa Tarihi-Yaşar Çoruhlu

2) Dorian Gray'in Portresi-Oscar Wilde


2 Aralık 2023 Cumartesi

2023 İZLEDİKLERİM

 


Bu yıl benim için biraz verimsiz geçti. Çünkü ne doğru dürüst bir film izledim ne dizi, ne de kitap okuyabildim. Yıl boyunca sadece tezime odaklandım ve bitirmek için uğraştım. Tam tez bitti diye sevinirken sınava çalışmaya başladım. Şuan için tek odağım sınav ve makale yazmak... Önümüzdeki yıl umarım acısını çıkarırım.

FİLMLER

Truman Show

Demir Kadın Neslican

Ah Belinda

The Fountain

Oppenheimar

Atatürk

Barbie

Sztuka Kochania, Historia Michaliny Wislockiej


DİZİLER

Modern Love

The Handmaid's Tale 


YOUTUBE 

Rotasız Seyyah

Youtube Günlüğüm

Sergül Kato

Gurbetçi Aile

Yiğit Can İç

Fatih Altaylı

Akademiklink


Genelde Youtube'da Spss ve Amos kullanımı ile ilgili videolar izledim ve analizler yaptım. Tüm yılı bu şekilde geçirmiş olabilirim. :)) Neyse ki üstesinden gelebildim.

25 Ekim 2023 Çarşamba

AMAZON PRİME KİTAP ALIŞVERİŞİM

Neredeyse 1 yıldır kitap alışverişi yapmadım. Kitaplığımdaki okunacak kitaplar bitmeden de alışveriş yapmayı düşünmüyordum. Bunun en büyük nedeni kitap okumaya zaman ayırmıyor olmamdı. Ancak yüksek lisansım bittiği için ve bu süreci de başarıyla atlattığım için kendimi ödüllendirmek istedim. Bundan sonra kitap okumak için daha fazla zamanım olacak ve kendimi motive etmek amacıyla yeni kitaplar aldım.


Amazon hızlı teslimat konusunda başarılı o nedenle buradan alışveriş yaptım. Daha öncede alışveriş yapmıştım ve memnun kalmıştım. Pazartesi akşamı sipariş verdim ve çarşamba günü elime ulaştı. 


Osmanlı dönemi arap isyanlarını merak ettiğimden dolayı ve sınava hazırlandığım için tarihle ilgili bazı kitapları okumak için aldım. Çankaya ve Zeytindağı kitapları milli mücadele döneminin anlatıldığı kitaplar. Medine Müdafası ve Şerif Hüseyin ise arap isyanlarının anlatıldığı kitaplar. Bence bir toplum tarihini bilmeden geleceğini göremez. Bu tarz kitaplar sıkıcı gibi görünse de aslında herkesin okuması ve öğrenmesi gereken kitaplar.


Freud okumayı uzun zamandır istiyordum Günlük Yaşamın Psikopatolojisi isimli kitabını tavsiye üzerine aldım. Okunacak kitaplarım listesinde bekliyordu. Aynı şekilde Türlerin Kökeni isimli Darwin'in kitabı da listemde ekliydi. 

Toplum Sözleşmesi, Montaigne Denemeler, Platon Devlet, Farabi İdeal Devlet kitaplarını klasiklerden okumak için aldım.

Japon yazar Haruki Murakami'yi de merak ettiğim için İmkansızın Şarkısı isimli kitabını aldım. 

Notre Dame'ın Kamburu ve Sabahattin Ali Değirmen kitapları listemde yoktu ama yine de merak edip aldım.

İlber Ortaylı'nın Bir Ömür Nasıl Yaşanır kitabını okumuştum ve İnsan Geleceğini Nasıl Kurar kitabını da okumak için aldım.

Son olarak yeni yılda kullanmak için 2024 ajandası aldım. Normalde her yıl ajandamı kendim yapardım ama bu yıl ilk kez ajanda aldım. 

Bu dünyada herkesten önce kendime değer vererek yine kendime güzel hediyeler almış oldum. Bence başkalarından bir şeyler beklemek yerine insan önce kendine değer vermeli sonra başkalarının kendisine değer vermesini istemeli, siz kendinizi ne kadar severseniz ve el üstünde tutarsanız başkaları da o kadar değer veriyor. Kendini sevmeyen beğenmeyen bir insanı başkaları neden sevsin ki? Ne olursa olsun önce kendinizi sevin ve el üstünde tutun. :))



29 Eylül 2023 Cuma

DORIAN GRAY'İN PORTRESİ

Oscar Wilde

Arka Kapak:

Wilde'ın zamanında büyük tartışmalar yaratan, pek az övgüye karşılık son derece sert eleştirilere maruz kalan, hatta yargılanırken aleyhinde delil olarak gösterilen tek romanıdır. Yazarın ''sanat, sanat içindir'' manifestosu olarak okunabilecek önsözünde de belirttiği gibi, kötülük ve erdemin sanatsal bir malzeme olarak kullanıldığı edebi eserlerin şahikasıdır. Ebedi gençlik ve güzellik dileği kabul olan ve insanı insan yapan değerlerden giderek uzaklaşıp yozlaşan Dorian Gray, Wilde'ın dünya edebiyatında eşine nadir rastlanan anlatımıyla ölümsüzlüğe kavuşur. Dorian Gray'in Portresi defalarca sinemaya uyarlanmış, pek çok sanat dalına da ilham vermiştir.

Kitap Bilgileri:

Sayfa sayısı: 268
Yayınevi: İş Bankası Kültür Yayınları
Çeviren: Didar Zeynep Batumlu
Baskı yılı: 2021

Kitabı genel olarak sevdim. Aslında çabuk okunacak bir kitap ama ben okumakta biraz zorlandım ve aylarca elimde süründü. 

Kitaptan Alıntılar:

Yaşamımızı özgür irademizle, karar vererek yönlendiremiyoruz. Yaşam denilen şeyin kendisi sinirlerle, dokularla, hücrelerle ilgili bir şeydir; düşünceler bu hücrelere gizlenir, arzular buralarda konuşlanıp hayaller kurar. 

''Halkımız gelişme gösterdi''
''Çürüme ve yozlaşma beni daha çok çekiyor.''
''Peki ya sanat?''
''Sanat bir illettir.''
''Aşk?''
''Bir yanılsama.''
''Din?''
''İnancın yerine geçen moda akımı.''

Günümüzde insanlar her şeyin fiyatını biliyorlar da hiçbir şeyin kıymetini bilmiyorlar.

Kelimeler! Sadece kelimeler! Ne korkunçtu onlar! Ne kadar apaçık, canlı ve insafsızdılar!

Oysa yaşamın amacı kendi kendini geliştirmek, tekamül etmektir. Dünyaya gelme sebebimiz özümüzün farkına varmaktır. Bugünlerde insanlar kendilerinden korkar oldu. Görevlerin en ulvisini, kendilerine karşı olanı unuttular. Hayırseverler hayırsever olmasına, açları doyurup yoksulları giydiriyorlar. Gelgelelim kendileri çırılçıplak, ruhları açlıktan kıvranıyor.








Keyifli okumalar....







19 Ağustos 2023 Cumartesi

OKUYORUM, DİNLİYORUM, İZLİYORUM-3




Uzun zamandır kitap okuyamıyorum, yeni yıla girdiğimizden beri sadece bir kitap bitirebilirim. Yüksek lisans yapıyor olmamdan dolayı sürekli okuyorum, inceliyorum ama kitap okumaya zaman ayıramıyorum ya da tezden dolayı bunalıma girdiğim için okumak istemiyorum. Tez yazmak cidden buhranlı bir süreçmiş. 

Sırasıyla okumaya çalıştığım kitaplar şunlar,

yurt dışına gitmeyi düşündüğüm için ingilizce okumaya ağırlık vermek istiyorum ve en kolaydan başladım. The Fireboy isimli incecik bir hikaye kitabım var. Bunu daha önce okumuştum, bilmediğim kelimeleri tekrar etmek için okuyorum. 

Cemal Süreyya Sevda Sözleri isimli şiir kitabını arada açıp bir kaç şiir okuyorum ancak şiir okumayı hala sevemedim. 

Dorian Gray'in Potresi, uzun süredir okumaya çalıştığım bir kitap, aslında kolay okunan güzel bir kitap sevdim ama ben bir türlü okuyupta bitiremedim, elimde sürünüyor.

Böyle Söyledi Zerdüşt, bu kitabı daha farklı hayal etmiştim, zaten çok fazla okuma isteğim yok şu sıralar, arada elime alıp bir iki sayfa okurum, birazcık feyz alırım, bana motivasyon olur diye düşünmüştüm. Ancak pek istediğim gibi olmadı ve bu kitap bana biraz ağır geldi.

Dinlediklerimde ise Evdeki Saat- Uzunlar şarkısına takmış durumdayım. Genelde spor yaparken Mabel Matiz dinlemeyi seviyorum.

İzlediklerim kısmında şu sıralar izlediğim bir dizi yok, çok uzun zamandır dizi izlemiyorum. En son Modern Love dizisini izledim çok güzeldi, tavsiye edilir. Genelde film izlemeye çalışıyorum. Uzun uzun oturup dizi izleyecek vaktim yok ama sınavım ve tezim bittikten sonra acısını çıkarmayı planlıyorum. 


5 Ağustos 2023 Cumartesi

MONTENEGRO PERAST

Daha önceki yazımda balkanlar turuna çıktığımı söylemiştim. Karadağ'da Kotor'dan sonra Perast'a geldik. Aslında daha öncesinde Kotor'dayken Ship Bot ile tura katıldık ve Perast'taki Lady of Rock'ı ziyaret etme fırsatı bulduk. Eğer Kotor'a geldiyseniz Old Town girişindeki Tourist İnformation'dan turlar hakkında bilgi alabilirsiniz. Kotor körfezinden başlayan farklı turlarda var. Biz Blue Cave olan tura katılmıştık. 30 euro fiyatı vardı ve Mamula Island'a da gittik. Katıldığımız turda yüzme molası da vardı. 


Tur ile geldiğimiz Perast'taki Lady of Rock adasında kısa bir süre dolaşmamıza izin verildi. Ada üzerindeki kiliseyi ziyaret ettik içeriye giriş ücretliydi ve müzesi de vardı. Eğer Perast'a geldiyseniz direkt olarak Perast'tan da Lady of Rock adasına tekneler gidiyor, o şekilde de ziyaret edebilirsiniz. 


Kotor'da Perast'a ulaşım çok kolay 2 euroya otobüsler gidiyor. Kotor Marina karşısından Kotor Blue Line isimli otobüslere binerek ulaşım sağlayabilirsiniz. 


Perast çok küçük bir şehir ama güzel. Perast konaklama yönünden biraz daha pahalı ve daha az seçenek var. Bana göre Perast'ta kalmak yerine günübirlik gelmek daha mantıklı. Zaten çok küçük bir yer, bir günde gezilir. 


Gezilecek yerlerin başında Sveti Nikola Kilisesi yer alıyor. Kiliseye ait birde çan kulesi var. Çan kulesine çıkabiliyorsunuz ve muhteşem bir manzarası var.


Perast müzesini de ziyaret edebilirsiniz. İçerisinde Osmanlıdan kalma bazı eşyalarda sergileniyor.



 

30 Temmuz 2023 Pazar

MONTENEGRO KOTOR

Balkanlar turunda Üsküp'ten sonra Kotor'a geldik. Kotor'da ilk günümüz biraz sıkıntılı geçti, normalde bir gün sonra Kotor'a gelecektik ve ev kiralamıştık ancak otobüs bulamadığımız için erken gelmek zorunda kaldık ve kalacak yerimiz yoktu. Sabahın köründe otobüsten indik ve kendimize kalacak yer ayarlamaya çalıştık. Old Town içinde Airbnb üzerinden bir yer bulduk. Diğer kaldığımız yer deniz kıyısında manzaralı bir evdi, orayı da Airbnb'den kiraladık. 


Kotor'da denize girilecek yerler var ancak bu sefer gelişimizde o masmavi denizi göremedim. Deniz kıyısında bir inşaat çalışması vardı ve bu da denizin kirlenmesine neden olmuş. Denizi çok fazla yosunluydu sevemedim. Deniz için Budva'ya gitmenizi tavsiye edebilirim.

                                              

Kotor'da Old Town içinde gezebilirsiniz. Özellikle akşamları daha güzel oluyor, hava serinlemiş oluyor ve akşam yemeğini Old Town içindeki restoranlardan birinde yiyebilirsiniz. Kotor'da en meşhur yiyeceklerin başında pizza geliyor. Özellikle Pronto Pizza tavsiye edilir. Pizza dilimi 3 euro gibi bir fiyatı vardı. 


Daha önceki gelişimde kaleye çıkmayı çok istesem de bir türlü çıkamamıştım. Bu sefer kaleye çıktım ama çok zorlu oldu. Sanırım 3500 basamak vardı. Kale girişi ücretli, 8 euro ücreti vardı. Eğer kaleye çıkacaksanız sabah erken saatlerde çıkmalısınız. 8 gibi kaleye girişler başlıyor. Kalenin manzarası muhteşem, zaten yukarı çıktıkça manzara daha da güzelleşiyor. Yanınıza su almayı da unutmayın. Kalenin içinde yukarı çıkarken eski bir kilise var en tepesinde de birkaç kalıntı var. Başka bir şey yoktu ama manzara için değer.


Kotor'un kedileri çok meşhur, kediler için özel bir müze bile var. Kedilere karşı bir merakınız varsa Cats Museum'u ziyaret edebilir, Cats of Kotor'dan alışveriş yapabilirsiniz.


8 Temmuz 2023 Cumartesi

MAKEDONYA ÜSKÜP (SKOPJE)


Bayram tatilini fırsat bilip kısa bir balkanlar turuna çıktım. Üsküp'e uçakla gittim, havaalanında hemen çıkış kapısının sağ tarafında otobüs durağı var oradan şehir merkezine minibüsler gidiyor, ücretini şuan hatırlamıyorum. Ancak minibüse binerken bir görevli bilet kesiyordu. İsterseniz havaalanı içerisinde araç kiralamada yapabiliyorsunuz. 

Asıl amacım Karadağ'a gidip bolca denize girip tatil yapmaktı ancak çokta istediğim gibi olmadı. Normalde Üsküp'te 2 gün kalıp, Matka Kanyonu'na da gitmeyi istiyordum ama Üsküp'ten Kotor'a sadece çift günlerde otobüs olduğunu öğrendim ve aynı günün akşamı Kotor'a gitmek zorunda kaldım. Eğer Matka'ya gitmek isterseniz Üsküp Türk çarşısındaki esnaflar günübirlik turlar düzenliyor ya da 60 numaralı otobüs ile Makedonya meydanından Matka'ya gitmekte mümkün. Eğer vaktim olsaydı bende gitmeyi isterdim.


Üsküp'e gitmeden önce airbnb'den kalacağımız evi tutmuştuk. Kaldığımız ev merkezde çokta güzel bir yerdeydi. Eğer kalabalık arkadaş grubu olarak gidiyorsanız ev tutmak daha avantajlı oluyor tavsiye edebilirim. 


Üsküp'te çok fazla zamanımız olmadığından dolayı sadece Türk çarşısı olan bölümü gezebildik. Daha sonrasında Destan Köfte'ye gidip üsküp köftesini denedik. Destan Köfte Üsküp'te çok fazla tavsiye edilen bir yerdi, gitmeden önce araştırmıştık. Köfteleri güzeldi kötü diyemem ancak çok fazla tuzluydu. Bir porsiyonda 10 adet köfte vardı ve yanında sadece ekmek veriyorlar, salata ya da meze yoktu. 


Üsküp hakkında daha fazla anlatabileceğim pek bir şey yok, dediğim gibi çok fazla kalamadım.

21 Mayıs 2023 Pazar

TÜRK MİTOLOJİSİNİN KISA TARİHİ

Yaşar Çoruhlu

 Arka Kapak:

Yaşar Çoruhlu, türk sanatı, türk mitolojisi ve türk sanatında ikonografi ve sembolizm konularında ömür boyu süren çalışmalarıyla, Türkiye'deki alan araştırmalarının akademik çevrelerde benimsenmesini, gelişmesini ve yayılmasını sağlamıştır.

Yazara göre, türk mitolojisinin pek çok öğesi çok eski tarihlerden günümüze ulaşmıştır. Resimden heykele, sinemadan müzik ve edebiyata kadar pek çok alanda etkili olmaya devam etmektedir. Türklerin mitolojisi hakkında en önemli bilgileri, son iki yüzyılda sözlü gelenekten varyasyonlar halinde yazıya aktarılan destan metinleri vermektedir. Kökeni alplik döneminin mitlerine kadar uzanan bu destanlardan türklerdeki tanrı ve ruh kavramına, dini ritüellere, hayvan sembolizmine, gök cisimlerine, ölüm ve doğum mitlerine dair pek çok ipucu elde etmekteyiz.

Kitap Bilgileri: 

Sayfa sayısı: 352
Yayın evi: Alfa araştırma
Baskı yılı: 2021

Kitap Türk mitolojisi hakkında başlangıç düzeyinde genel bir bilgi veriyor. Dili çok sade, zorlanmadan keyifle okudum. Türk tarihi ve mitolojisi ile ilgili merakınız varsa bilgi edinmek istiyorsanız bu kitap ile mitoloji okumaya başlangıç yapabilirsiniz. 

Kitaptan alıntılar:

Korkma sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak
Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak
O benimdir o benim milletimindir ancak 

Bu dizelerde güneş kültleriyle beraber eski Türk ateş- ocak kültlerinin yansıdığını da açıkça görüyoruz. Ocak, ailenin simgesidir; aile ulusun en temel taşı ve geleceğidir. Ülkenin bağımsızlığı ve varlığını sürdürmesi ailenin varlığı ve korunmasına bağlıdır. Aile ocağında yanan ateş sönmedikçe Türk ulusunun varlığı da devam edecektir. O ocak yanmayı sürdürdükçe bağımsızlığımızın ve onurumuzun simgesi olan ay yıldız Türk bayrağı da var olmaya devam edecektir. NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE..

İstiklal marşında geçen en son ocak olarak belirtilen kısmın aslında Türk mitolojisinde çok eskiye dayandığı kitapta bir bölümde anlatılıyordu, bu kısım çok ilgimi çekti. 



Keyifli okumalar...