Etiketler

15 Eylül 2024 Pazar

NO BUY YEAR

NO BUY YEAR-1 YIL BOYUNCA HİÇBİR ŞEY SATIN ALMAMA 

 Uzun zamandır minimalizme kafayı takmış durumdaydım. Sürekli bu konuyla ilgili bilgi edinmeye ve var olan eşyalarımı azaltmaya çabalıyorum. Ancak satın alma süreci devam ettikçe hiç bir ilerleme kaydedemiyorum. Bu sebeple ve yapmak istediğim şeyleri gerçekleştirebilmek adına bir challange yapmaya karar vermiştim. 1 yıl boyunca ihtiyaç dışında hiçbir şey satın almayacağım ve alışveriş alışkanlığımı kontrol altına alarak bütçemi de kontrol edeceğim. 

 Aslında Ocak ayı başında denemeye karar vermiştim. Kitap konusunda evet başarılı oldu ama makyaj malzemesi, cilt bakım ve özellikle kıyafet konusunda pek başarılı olamadım. Ama kendimi eskiye göre biraz dizginledim. Mesela bu yıl rezonans kanunu isimli kitabı çok merak edip okumak istedim. Hemen Amazon’da fiyatlarına baktım hatta sepete ekledim alacaktım. Sonra aklıma yaptığım bu challange geldi. Alternatif olarak internetten sesli kitap olarak var olduğunu gördüm ve dinlemeye başladım. Kitabı almaktan bu şekilde vazgeçtim. Ocak ayından beri sadece 1 kitap aldım, onu da hiçbir yerde alternatifi olmadığı için almak zorundaydım.


 Yukarıdaki resimde var olan 26 adet kitap okunmayı bekleyen kitaplarım. Bunlara ilave olarakta 19 adet ingilizce hikaye kitabım var. Bunlar bana 1 yıl boyunca hayli hayli yeter diye düşünüyorum. 


 Elimde çok fazla okunacak kitap var ve ben şu sıralar kitap okuyamıyorum. Üzerimde bir uyuşukluk var sanki, zamanım yok diye bahane üretmiyorum. Zamanım fazlasıyla var ama okumuyorum. Bu challange uzatmaya karar verdim ve kitap dışında kıyafet, makyaj malzemesi ve cilt bakım gibi konularda da alışveriş alışkanlığımı değiştirmek adına şu andan itibaren önümüzdeki eylül ayına kadar ihtiyaç dışında hiçbir şey satın almayacağım. 

 Makyaj malzemesi konusunda tarihi geçen ürünleri attığımdan yeni ihtiyaçlar oluştu haliyle ve yeniden satın aldım. Cilt bakımında da bittikçe yerine almaya karar verdim. Birşey bitmeden yenisini almamaya çalışıyorum. Eskiye göre daha az harcıyorum. Kıyafet konusu benim için çok zor hala almaya devam ediyorum ama onu da halledeceğim. Şöyle bir şey oluyor. Mesela bu yıl trekking yapmaya başladım ve onun için alışveriş yapmam gerekti. Yağmurluğum, polarım, yürüyüş botum yoktu mecburen aldım. Sonra Mısır’a seyahat edecektim ve orada kullanabileceğim incecik kıyafetler lazım oldu, onları aldım derken alışveriş batağına yine saplandım. Sonra bir şeyler satın almak için her şeyi kendime ihtiyaç gibi görmeye başladım. Bu da ihtiyaç diyerek alışveriş yaptım. Çok uzun zamandır minimalist bir hayat yaşamak ve sadeleşmek için uğraşıyorum ama bir şeyler satın aldıkça en başa geri dönüyorum. Bu yüzden satın almayı bırakmam lazım. Bunu yapmak istememdeki en büyük etken daha fazla seyahat etmek istemem ve bunun içinde belli bir bütçem olması gerekiyor. Kısacası eşyalara yatırım yapmak yerine deneyimlere harcamak istiyorum. Öldüğümde yanımda kıyafetlerimi ya da makyaj malzemelerimi götürmeyeceğim. Benimle birlikte hafızamda biriktirdiğim anılar, gezip gördüğüm yerler ve deneyimlerim gelecek bunu düşündüğüm içinde eşyalara bağlanmak istemiyorum. İhtiyaç kadarı olsun ve tüketim çılgınlığım sona ersin. Zaten şu zamanda para kazanmak hiç kolay değil ve her geçen gün her şeyin fiyatı artıyor. Aldıkça ihtiyaçlarda azalmıyor tam tersine kısır bir döngü oluyor.

 Sürekli etrafımız uyaranlar ile dolu bir şey ihtiyacımız olmasa bile almamız gerekiyormuş gibi hissediyoruz. Sanki o makyaj malzemesini alırsan dünyanın en güzel kızı sen olacaksın ya da o gömleği giyersen en havalı sen olacaksın, her şeyin en iyisi en güzeli olmak istiyorsan bu ürünleri almalısın. Aslında baktığınızda ne kadar aptalca bir şey ama kendimizi iyi hissetmek adına saçma sapan yerlere harcama yapıyoruz. Ben bu parayı kolay kazanmıyorum ki, kolay kazanıyor olsam bile ne gereği var kullanmayacağım bir ürünü almak çok mantıksız. Kendime şu andan itibaren söz veriyorum, bir şeyi almadan önce düşüneceğim ve biraz zaman vereceğim gerçekten gereklimi, alırsam kullanacak mıyım? yoksa kenarda bekleyecek mi? önümüzdeki eylül ayına kadar alışveriş alışkanlığımı kontrol altına almaya çalışacağım. Bakalım ne kadar başarılı olacağım...




10 Ağustos 2024 Cumartesi

MEDİNE MÜDAFAASI - Çöl Kaplanı Fahreddin Paşa

İsmail Bilgin

Arka Kapak:

''Evlatlarım!

Biz bir söz verdik, 'Kutsal şehri isyancılara vermeyeceğiz!' diyerek. Elimizden ne geliyorsa yapmalıyız. Ta ki son mermi, son er ve son damla kana dek... Bu azim, bu kararlılık bize dayanma gücü verecek. Bunu hiç unutmayın! Ümitsiz olmayın!

Bakın, bayrağımıza iyi bakın. Herhangi bir bayrak değildir o. Şu an devletimizin düşen birçok kalesi, ele geçirilen birçok şehri var. Ama burası son kale. Devletimizin son direnme taşı. Belki bizim bu gayretimiz diğerlerine de örnek olursa, her yerde ittifak etmiş düşmana, yedi düvele karşı koyarız!''

                                                          Fahreddin Paşa

İsmail Bilgin'in kaleme aldığı Medine Müdaafası - Çöl Kaplanı Fahreddin Paşa, binbir zorluk içinde görevini hakkıyla yapmaya çalışan fedakar bir komutan ve kahraman askerlerinin öyküsü...

Kitap Bilgileri:

Sayfa sayısı: 256
Yayın evi: Timaş Yayınları
Baskı yılı: 2023

Aslında kitap hakkında söylenecek çok şey var ancak kelimeler insanın boğazına dizilir ya öyle bir durum işte. Ne söylesem olmaz. Meşhur Arabistanlı Lawrence ve onun işbirlikçileri Şerif Hüseyin'in oğulları Faysal ve Ali'nin ihaneti, Türk askerinin mücadelesi ve yaşananlar anlatılmış. Tarihimizi öğrenmek, biraz bilgi sahibi olmak için okunabilecek güzel bir kitap. Bende tarih hocamızın tavsiyesi üzerine okudum. Kim dost kim düşman bunun ayırdına varmak lazım ve bunun içinde tarih bilmek gerekir. Tarih bilmeden bir ülkenin siyaseti hakkında da yorum yapmak doğru olmaz. Bunlar benim düşüncelerim ve araştırıp öğrenmeye devam edeceğim. 



Keyifli Okumalar...

15 Temmuz 2024 Pazartesi

DEĞİRMEN

Sabahattin Ali

Arka Kapak:

''İşte adaşım, sana seven bir Çingene'nin hikayesi. Çiçeklerin açtığı bir mevsimde, senin kollarına yaslanan ve çiçekler kadar güzel kokan bir vücutla uzak su kenarlarında oturmak ve öpüşmek hoş şeydir... (...) Fakat sevgili bir vücutta bulunmayan bir şeyi kendisinde taşımaya tahammül etmeyerek onu koparıp atabilmek, işte adaşım, yalnız bu sevmektir. 
                                                                 Değirmen'den

Türk edebiyatının ''özgür'' sesi Sabahattin Ali'den yıllara meydan okuyan öyküler...

Kitap Bilgileri:

Yayın evi: Yapı Kredi Yayınları
Baskı yılı: 2023
Sayfa sayısı: 137

Çok kısacık ama güzel öykülerden oluşan bir kitap. Sabahattin Ali ne yazsa okurum, kalemini çok seviyorum. Kitabı Mısır'a seyahat ederken yanıma almıştım. Uçakta ve otobüs yolculuğu sırasında okudum. Yolculuk sırasında okumak çok keyifliydi ancak bazen okurken uyuya kaldığımda oldu. İçerisinde en beğendiğim öyküler 'Kırlangıçlar' ve 'Bir Siyah Fanila İçin' oldu. Aslında liyakatsizliği, yönetimle ilgili bazı sorunları çok güzel bir şekilde öykü içerisinde anlatmış. Kısacası okuması keyifli güzel bir kitaptı.



Keyifli okumalar..
 


28 Nisan 2024 Pazar

REZONANS KANUNU

Pierre Franckh

Arka Kapak:

Size hep ulaşılmaz görünen mutlu anları özlüyorsunuz. Evrendeki sonsuz zenginliğin bir parçası olmak ve onunla uyum içinde kalmak istiyorsunuz. Artık hayatın gerçek, bilgece sırlarından birini keşfetme zamanı geldi: Hissettiğiniz ya da düşündüğünüz her şey, bir rezonans alanı oluşturur ve hem sizi hem de çevrenizdekileri kalıcı olarak değiştirir.

Kuantum düşünce tekniğinin temelinde yer alan Rezonans Kanunu'na göre sizi isteklerinizi gerçekleştirmekten alıkoyan sınırlar yalnızca kalbinizdedir. Pierre Franckh bu kitapta arzularınızı bloke edebilme potansiyeline sahip iç ve dış etkileri nasıl ortadan kaldıracağınızı, hedeflerinize dair pozitif bir imgelemeyi nasıl yapacağınızı, nasıl güçlü rezonans alanı kuracağınızı, düşünce gücünüz ve hislerinizle hayatınızda olmasını istediğiniz değişiklikleri nasıl elde  edeceğinizi anlatıyor.

Ben kitabı sesli kitap olarak okudum. İlk kez sesli kitap okudum ve fena değildi. Normalde kitabı elime alıp okumayı, sayfalarını çevirmeyi daha çok severim. Bir programı izlerken bu kitaba denk geldim ve merak ettim. Kısacası kitapta her varlığın bir titreşimi olduğundan bahsediyor. Eğer istediğiniz, hayalini kurduğunuz şeyler için doğru frekansı yakalarsanız gerçekleşebileceğini anlatıyor. Daha önce denenmiş ve gerçekleşmiş olayları anlatıyor. Mesela bir hayaliniz var, olmasını istediğiniz bir dileğiniz var, her gün sabah bu isteğinizle ilgili hayaller kuruyorsunuz ve onu kendinize çağırıyorsunuz. Aynı titreşime geldiğinizde ise hayaliniz gerçek oluyor. Bana biraz mantıklı geldi, şöyle düşündüm sonuçta bu dünyada herkes birbirinin hayatına bir şekilde dolaylı ya da dolaysız etki ediyor. Kelebek etkisi gibi yani, sen isteklerini hayal ederek onu kendine çağırıyorsun, bu da mümkün olabilir neden olmasın.


Keyifli okumalar..

17 Mart 2024 Pazar

İNSAN GELECEĞİNİ NASIL KURAR?

İlber Ortaylı


 Arka Kapak:

''Bir hedef bulacaksınız, o uğurda çalışacaksınız, hedefinizi gerçekleştirmek için bir yol arayacaksınız, yol yoksa da o yolu yapacaksınız. Bir defa geçtiğiniz yoldan da bir daha geri dönmeyeceksiniz. Çünkü lüzumsuz geri dönüş başarısızlıktır, tekrara düşmektir, ufku kapatmaktır. Hedef bulmak, yol açmak ve aynı yoldan geri dönmemek... Hayattaki gayemiz budur.''  

İlber Ortaylı

Kendi kendinin mimarı olma ve hayata atılma.. Yetenek, keşif, merak, potansiyel, heves, ayakta kalma güdüsü...Öğrenmenin, çalışmanın, düşünmenin yolları ve yöntemleri... Çalışacağız, okuyacağız, göreceğiz, planlayacağız, kendimize bir hayat kuracağız, tamam ama bunu hangi ölçüye göre yapacağız?

İlber Ortaylı bu kitapta kişinin hayattaki gayesini nasıl belirleyeceğini, hedefini nasıl koyacağını, geleceğini nasıl planlayacağını, potansiyelini nasıl değerlendireceğini yüzyılların içinde dolaşarak, tarihin büyük düşünürlerinin binlerce yıla meydan okuyan görüşlerini de yanımıza katarak izah ediyor. Kendimize her gün sorduğumuz ve cevap bulmakta zorlandığımız soruları kendi deneyimleri ve engin bilgisi ışığında yanıtlıyor. 

İnsan kendini nasıl inşa eder?

Potansiyelimizi değerlendirmek için hangi yeteneklere sahip olmalıyız?

İnsan hedefini nasıl koyar, geleceğe dönük planlarını nasıl yapar?

Yeteneğimizi, merakımızı nasıl keşfederiz ve nasıl geliştiririz?

Kendi talihimizin mimarı olabilir miyiz?

Etrafa bakma sanatı nedir, nasıl öğrenilir?

Mutluluk neden hem hakkımız hem de görevimizdir?

En zor zamanlarda direnme gücünü nerede bulacağız ve ilhamı nelerde arayacağız?

Kitap Bilgileri:

Sayfa Sayısı: 288

Baskı yılı: 2023

Yayın evi: Kronik kitap

Kitapta genel olarak tarihi bilgilere de yer vererek günümüz dünyasından ve yaşamla ilgili konulardan güzel bir şekilde bahsediliyor. İçerisinde okunması gereken birkaç kitaptan da bahsedilmiş. Kitaptan bazı alıntılar;

Seneca yaşamın kısa olduğunu söylemez, olayların rüzgarına veya kötü alışkanlıklara kapılanların, yaşamaktan korkanların ve geçmişe takılanların onu kısalttığını söyler. İyi değerlendirirseniz yaşam da uzundur.

Aşk şüphesiz mutluluk getirir. Ama unutulmamalıdır ki sıkıntı da getirir. Aşk dediğin bir tutkudur, zamanın sildiği bir tutku. İlk günkü gibi kalanı, devam edeni çok azdır. Devam eden aşk bir piyango gibidir, nadir insanlara isabet eder.

Karşıt görüşleri öğreneceksiniz. İnsanlar sevmedikleri insanlardan, benimsemedikleri ideolojilerden de öğrenebilir ve değerli olan da budur. Saygı duyacaksınız, sevmek de şart değil. Herkese tahammül etmek zorundasınız. 

Ölçülü bir hayat yaşayın . Tüketmeyen, kirletmeyen bir hayat... Her esen rüzgarda savrulmayacağınız, düzenli bir hayat.. Neyi öğreneceğinize, neyi yapacağınıza kendinizin karar verebileceği bir hayat...



Keyifli okumalar...