Etiketler

30 Temmuz 2023 Pazar

MONTENEGRO KOTOR

Balkanlar turunda Üsküp'ten sonra Kotor'a geldik. Kotor'da ilk günümüz biraz sıkıntılı geçti, normalde bir gün sonra Kotor'a gelecektik ve ev kiralamıştık ancak otobüs bulamadığımız için erken gelmek zorunda kaldık ve kalacak yerimiz yoktu. Sabahın köründe otobüsten indik ve kendimize kalacak yer ayarlamaya çalıştık. Old Town içinde Airbnb üzerinden bir yer bulduk. Diğer kaldığımız yer deniz kıyısında manzaralı bir evdi, orayı da Airbnb'den kiraladık. 


Kotor'da denize girilecek yerler var ancak bu sefer gelişimizde o masmavi denizi göremedim. Deniz kıyısında bir inşaat çalışması vardı ve bu da denizin kirlenmesine neden olmuş. Denizi çok fazla yosunluydu sevemedim. Deniz için Budva'ya gitmenizi tavsiye edebilirim.

                                              

Kotor'da Old Town içinde gezebilirsiniz. Özellikle akşamları daha güzel oluyor, hava serinlemiş oluyor ve akşam yemeğini Old Town içindeki restoranlardan birinde yiyebilirsiniz. Kotor'da en meşhur yiyeceklerin başında pizza geliyor. Özellikle Pronto Pizza tavsiye edilir. Pizza dilimi 3 euro gibi bir fiyatı vardı. 


Daha önceki gelişimde kaleye çıkmayı çok istesem de bir türlü çıkamamıştım. Bu sefer kaleye çıktım ama çok zorlu oldu. Sanırım 3500 basamak vardı. Kale girişi ücretli, 8 euro ücreti vardı. Eğer kaleye çıkacaksanız sabah erken saatlerde çıkmalısınız. 8 gibi kaleye girişler başlıyor. Kalenin manzarası muhteşem, zaten yukarı çıktıkça manzara daha da güzelleşiyor. Yanınıza su almayı da unutmayın. Kalenin içinde yukarı çıkarken eski bir kilise var en tepesinde de birkaç kalıntı var. Başka bir şey yoktu ama manzara için değer.


Kotor'un kedileri çok meşhur, kediler için özel bir müze bile var. Kedilere karşı bir merakınız varsa Cats Museum'u ziyaret edebilir, Cats of Kotor'dan alışveriş yapabilirsiniz.


8 Temmuz 2023 Cumartesi

MAKEDONYA ÜSKÜP (SKOPJE)


Bayram tatilini fırsat bilip kısa bir balkanlar turuna çıktım. Üsküp'e uçakla gittim, havaalanında hemen çıkış kapısının sağ tarafında otobüs durağı var oradan şehir merkezine minibüsler gidiyor, ücretini şuan hatırlamıyorum. Ancak minibüse binerken bir görevli bilet kesiyordu. İsterseniz havaalanı içerisinde araç kiralamada yapabiliyorsunuz. 

Asıl amacım Karadağ'a gidip bolca denize girip tatil yapmaktı ancak çokta istediğim gibi olmadı. Normalde Üsküp'te 2 gün kalıp, Matka Kanyonu'na da gitmeyi istiyordum ama Üsküp'ten Kotor'a sadece çift günlerde otobüs olduğunu öğrendim ve aynı günün akşamı Kotor'a gitmek zorunda kaldım. Eğer Matka'ya gitmek isterseniz Üsküp Türk çarşısındaki esnaflar günübirlik turlar düzenliyor ya da 60 numaralı otobüs ile Makedonya meydanından Matka'ya gitmekte mümkün. Eğer vaktim olsaydı bende gitmeyi isterdim.


Üsküp'e gitmeden önce airbnb'den kalacağımız evi tutmuştuk. Kaldığımız ev merkezde çokta güzel bir yerdeydi. Eğer kalabalık arkadaş grubu olarak gidiyorsanız ev tutmak daha avantajlı oluyor tavsiye edebilirim. 


Üsküp'te çok fazla zamanımız olmadığından dolayı sadece Türk çarşısı olan bölümü gezebildik. Daha sonrasında Destan Köfte'ye gidip üsküp köftesini denedik. Destan Köfte Üsküp'te çok fazla tavsiye edilen bir yerdi, gitmeden önce araştırmıştık. Köfteleri güzeldi kötü diyemem ancak çok fazla tuzluydu. Bir porsiyonda 10 adet köfte vardı ve yanında sadece ekmek veriyorlar, salata ya da meze yoktu. 


Üsküp hakkında daha fazla anlatabileceğim pek bir şey yok, dediğim gibi çok fazla kalamadım.