Etiketler

14 Eylül 2019 Cumartesi

MILENA'YA MEKTUPLAR

Milena'ya Mektuplar/ Franz Kafka 

Arka Kapak

Milena ile Franz, 1919 yılının sonbaharında Prag'da tanıştı. Milena o sırada evli, Kafka da nişanlıydı. Ortak dostların bulunduğu bir ortamda Milena, Kafka'nın orijinali Almanca olan öykülerini Çekçeye çevirme isteğini dile getirmişti. Masum ve dostça başlayan mektuplaşmaları sayesinde birbirlerine duydukları arzu ve özlem arttı ancak ne yazık ki  aralarında hep mesafeler vardı.

"Milena, eğer bana el uzatmazsan dayanabilmem imkansız, seni kaybetme korkusuyla baş edebilecek cesarete sahip değilim."

Yaklaşık iki yıl süren bu mektuplaşmalar, tutkularının kanıtları hâline geldi ve dünya edebiyatının klasikleri arasına girecek olan eserin oluşumunu sağladı. Birbirlerine duydukları aşklarını her zaman yüreklerinin en derinlerinde, zihinsel bir yolculuk halinde yaşadılar, hiç kavuşamadılar.

Kitap Bilgileri:

Sayfa sayısı: 347
Orijinal adı: Briefe an Milena
Baskı yılı: 2017
Çeviren: İ. Bülent Oynamaz
Yayın evi: Sonsuz kitap

Kitapta sadece Franz Kafka'nın yazdığı mektuplar yer alıyor. Okurken keşke Milena'nın yazdığı mektuplarda olsaydı diye düşündüm. Böylece onun duygu ve düşüncelerini de öğrenmiş olurduk. Kitabın sonunda Milena'nın, Kafka'nın yakın dostu Max Brod'a yazdığı mektuplarda yer alıyor. Bunları okuyunca Milena'da onu seviyormuş dedim. Hayatta gerçekten seven, değer veren birini bulmak yeterince zor değilmiş gibi birde o kişiden uzakta olmak daha da zor.. Keşke bir araya gelebilselermiş. Bu şekilde bitmeseymiş.



Keyifli okumalar...

3 Eylül 2019 Salı

EYLÜL

Eylül/ Mehmet Rauf 

Arka Kapak:

Suat hemen zarfı kenarından yırttı. Gözlerindeki duman yüzünden fark etmiyordu. Bu dolu zarfı açamıyor, eli titriyordu; sonra koştu, balkonda konuşan Necip ile Süreyya'nın arasına daldı, "Yalıya gidiyoruz!" dedi. Süreyya bakıyordu, önce inanmadı, " Ne oluyor, neden?" diye soran bir bakışla Suat'ın uzattığı kağıt paraları alıyordu, sonra birden, " Bu ne? Bunlar ne? Nereden? sorularını sıraladı. Suat eliyle ağzını kapayarak, " Sus! " diyor, diğeri " Kim gönderdi?" diye sorarken, " Babam, babam..." yanıtını veriyordu. Sonra oraya oturup alçak bir sesle; " Şimdi bu parayla kimseye bir şey söylemeden gidip yalıyı tutmalı, sonra da hepsinin gözünün önünde buradan çıkıp gitmeli..." dedi.

Kitap Bilgileri:

Baskı Yılı: 2006
Sayfa Sayısı: 352
Yayın Evi: kitap zamanı

Lise yıllarında edebiyat hocamızın okuyun demesiyle aldığım ve uzun yıllar kitaplığımda okunmayı bekledikten sonra nihayet okuduğum kitabım. Türk edebiyatının ilk psikolojik romanı olmasından dolayı kimi yerde çokça sıkıldığım kitabım. Sürekli karakterlerin ruh hallerini okuyup duruyorsunuz. Kitap konu olarak Süreyya, Necip ve Suat arasındaki aşk üçgenini anlatıyor.





Keyifli okumalar...