Etiketler

31 Ağustos 2019 Cumartesi

BİLİNMEYEN BİR KADININ MEKTUBU

Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu / Stefan Zweig

Arka Kapak:

Kadın kahramanı sadece uzun bir mektubun yazarı olarak tanıyoruz. Kadının hayatı boyunca sevmiş olduğu erkek için kaleme aldığı bu mektubun "gondereni" nin adı yoktur. Mektubunun başında tek bir hitap vardır: " Sana, beni asla tanımamış olan sana." Kadın büyük tutkusunu hep bir "bilinmeyen" olarak, tek başına yaşamaya razıdır, bu aşk öyküsünde "taraflar" değil, sadece tek bir taraf vardır. Böylesine, gerçek anlamda aşk denilebilir mi?

Zweig, okurunu bir kez daha insan psikolojisinde eşine pek rastlanmayan bir yolculuğa davet ediyor. Bu yeni yolculuğun sonunda " mutlu aşk" kavramının şimdiye kadar bilinmeyen kıyılarına varmayı amaçlamış olması da bir ihtimal.

Kitap Bilgileri:

Çeviri: Ahmet Cemal
Sayfa sayısı: 62
Baskı Yılı: 2019
Özgün Adı: Brief Einer Unbekannten
Yayın Evi: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları

Çok severek ve merakla okuduğum bir kitap oldu, incecik olduğu içinde hemen bitti. Zweig okumayı cidden çok sevdim. Diğer kitaplarını da okumayı istiyorum. Bu zamana kadar okumamış olmam büyük bir kayıp benim açımdan.

Kitabın konusu arka kapakta da yazdığı gibi aşk, bir insan bu derece karşılıksız birini sevebilir mi ? diye soruyorum kendime ve cevabı evet sevebilir oluyor. Ama sevmemesi daha yararına olur orası kesin. Bu derece saplantılı sevmek acıdan başka birşey getirmez bunu anlamış oluyoruz. Bilmiyorum aşk insanı öldürebiliyor da yaşatabiliyor da... En güzeli karşılıklı olan aşk, değer verdiğinde karşılığını alabiliyorsan aşk güzel birşey aslında...



Keyifli okumalar...


24 Ağustos 2019 Cumartesi

OLAĞANÜSTÜ BİR GECE

 Olağanüstü Bir Gece / Stefan Zweig

Arka Kapak:

Olağanüstü bir gece, seçkin bir burjuva olarak rahat ve tasasız varoluşunu sürdürürken giderek duyarsızlaşan bir adamın hayatındaki dönüştürücü deneyimin hikâyesidir. Sıradan bir pazar gününü at yarışlarında geçirirken, belki de ilk kez burjuva ahlakından saparak "suç" işler. Böylece yeniden hissetmeye başladığını, kötücül ve ateşli hazları olan gerçek bir insan olduğunu fark eder. İçindeki haz dolu esrime, aynı günün akşamında onu gece âleminin son atıklarının arasına, " hayatın en dibindeki lağımlara" sürükleyecek, varış noktası ise ruhanî bir uyanış olacaktır.

Kitap Bilgileri:

Yayınevi: iş bankası kültür yayınları
Sayfa sayısı: 69
Baskı yılı: 2019
Yazar: Stefan Zweig

ilk kez bu kitapla zweig okudum. incecik çabuk okunabilecek bir kitap ama elimde o kadar çok dolaştı ki... benimle birlikte gitmediği yer kalmadı.

Kitabın konusu güzeldi. İstediğimiz hayatımı yaşıyoruz yoksa toplumun bize dayattığı hayatımı yaşıyoruz, diye sorgulatan bir kitap...

Zaten kitapta da kahramanın yaşadığı toplumun dayattığı hayattan sınırlarını aşarak başka bir yaşayışa geçişini, kendini bulma durumunu anlatıyor.



Keyifli okumalar....

18 Ağustos 2019 Pazar

BİR ÖMÜR NASIL YAŞANIR ?

Bir Ömür Nasıl Yaşanır? / İlber Ortaylı

Arka Kapak:

''Cesur olun. Kendinizi rahat hissettiğiniz alanın dışında pencereler açın. Farklı dünyalarla ancak böyle tanışırsınız. Ben hep yerimde dursaydım, dünyamı değiştirecek insanları aramasaydım, bugün tanıdığınız ben olmazdım. Bir insanın bittiği an, miskinliğe esir olduğu andır. İnsan, konforundan vazgeçmeyi göze almalıdır. Kendi dünyasını yerinden kendisi oynatmalıdır.''

İlber Ortaylı yediden yetmişe herkesin faydalanacağı, bilge şahsiyetinden ve yaşam tecrübesinden süzülen tavsiyelerden oluşan bir eserle karşımızda. İlber Hoca bu kitapta, bir insanın, çocukluktan itibaren hayatın hemen her alanında ihtiyaç duyacağı çözümleri nasıl bulabileceğini örnekler vererek anlatıyor. ''Herkes kendi talihinin mimarıdır.'' sözünü hatırlatarak, kendi yolunu çizmenin ne anlama geldiğini tüm kritik noktalarıyla yorumluyor.

Bir ömrü hakkıyla yaşayabilmek ve yaşanan her andan tat alabilmek için önce ne lazımdır?

insan hayatı kaç dönemden oluşur ve her bir dönemde neleri tecrübe etmek gerekir?

insan kimden ne öğrenebilir? Kendi kendini yetiştirmek nasıl mümkün olur ?

Bir dil, en iyi nasıl ve ne zaman öğrenilir?

Sorumluluk sahibi bir insan, kendisi veya çocukları için nasıl bir eğitim modeli aramalıdır?

En iyi nasıl seyahat edilir, bir şehir nasıl dolaşılır? Hangi müze, hangi meydan, hangi sokakları görmek için dünyanın bir ucuna kadar gidilebilir?

"Bir Ömür Nasıl Yaşanır?" , ülkemizin medarıiftiharı olmuş bir tarihçinin gözünden, insanın hayattaki anlam arayışına, bu arayışın tadını nasıl çıkaracağına ve süreç boyunca karşılaşacağı zorluklarla nasıl baş etmesi gerektiğine dair çok özel bir kılavuz...

Kitap Bilgileri:

sayfa sayısı: 285
baskı yılı: 2019
yayınevi: kronik kitap

Rahatça okunabilecek güzel fikirler veren bir kitap. Kitap bölümlere ayrılmış ve içerisinde dinlenmesi gereken müzikler, okunması gereken kitaplar, izlenmesi gereken filmler ve gezilmesi gereken yerlerden bahsedilmiş. Liste halinde verilmiş.

Okurken kıskandığım bazı noktalar oldu. Özellikle küçük yaşta dil öğrenmeye başlaması ve birden fazla dil biliyor olması çok hoşuma gitti. ''Keşke benimde böyle bir fırsatım olsaydı, çevremde dil bilen insanlar olsaydı, bende faydalanabilseydim.'' dedim. Aslında kıskanılabilecek yada örnek alınabilecek çok nokta var.

Seyahat etmekle ilgili fikirlerine de sonuna kadar hak verdim. İnsan azıcıkta olsa rahatını bozmalı ve yollara düşmeli... Farklı ufuklara yol alabilmeli...

Birde şöyle düşünüyorum, bu dünya geçici ve dünyadan göçerken yanımızda sadece anılarımızı getirebileceğiz bu nedenle güzel faydalı şeyler biriktirmeliyiz hafızamızda... Gezip gördüğümüz yerler gibi, iyi insanlar gibi, güzel dostlar gibi, faydalı işler gibi...





Keyifli okumalar...