Etiketler

19 Aralık 2018 Çarşamba

KARDEŞİMİN HİKAYESİ


Zülfü Livaneli / Kardeşimin Hikayesi

Arka Kapak

Sakin bir balıkçı köyünde genç bir kadının cinayete kurban gitmesiyle başlar her şey. Dünyadan elini eteğini çekmiş emekli inşaat mühendisiyle genç, güzel ve meraklı gazeteci kızın tanışmasına da bu cinayet vesile olur. Kurguyla gerçeğin karıştığı, duyguların en karanlık, en kuytu bölgelerine girildiği hikaye, daha doğrusu hikaye içinde hikaye de böyle başlar. Modern bir Binbir Gece Masalı'nın kapıları aralanır. Ancak bu kez Şehrazad erkektir.

Kardeşimin Hikayesi aşkın mutlulukta ulaşılacak son nokta olduğuna inananları bir kez daha düşünmeye davet eden, aşka, aşkın karmaşıklığına ve tehlikelerine dair nefes kesen bir roman. Her sayfada yeni bir gerçekliği keşfedecek, kuşku ile kesinliğin sınırlarında dolaşacaksınız.

Mantıksız gibi geliyor ama o sabah uyandığımda tuhaf bir haber alacağımı biliyordum. Karadeniz'in Lacivert dalgalarıyla baş başa kalmış olan bu ıssız köyde geçen her gün birbirinin aynısı olduğu için burada insanların heyecanla konuşacağı olaylara pek sık rastlanmazdı. O günün de ötekiler gibi sessizce akıp gitmesi gerekirdi ama galiba başka şeyler olacaktı. O mahmur sabah saatlerinde bir cinayet haberi alacağımı bilmiyordum elbette ama bir haber gelecekti. Daha yataktan çıkmamıştım, gözlerim kapalıydı, arkalarında fosforlu çizgiler bırakarak yıldırım hızıyla hareket eden mor tavşanları izliyordum.

Kitap Bilgileri:

Sayfa sayısı: 330
Baskı yılı: 2016
Yayınevi: Doğan Kitap

Kitabı okuması çok zevkliydi. Akıcı bir dili var. Kitabın başlarında baş kahraman kardeşinin hikayesini anlatmaya başladı ve merakla acaba ne oldu, ne söyleyecek diye sonuna kadar bekledim. Sonunda ise hayal kırıklığı yaşadım.
Livaneli'nin bütün kitaplarını okumak istiyorum. Çok sevdiğim bir sanatçı ve yazar.



Keyifli okumalar...




12 Kasım 2018 Pazartesi

81 İl HAYALİM


HAYALLER...

Şöyle bir karar aldım. Buraya Türkiye'nin illerini yazacağım ve her gittiğim yerin üzerine bir çizik atacağım. Çünkü daha öncede My Bucket List (Ölmeden Önce) yazımda Türkiye'nin 81 ilini görmek istediğimi yazmıştım buraya tık tık...

1 Adana
2 Adıyaman
3 Afyon
4 Ağrı
5 Amasya
6 Ankara
7 Antalya
8 Artvin
9 Aydın
10 Balıkesir
11 Bilecik
12 Bingöl
13 Bitlis
14 Bolu
15 Burdur
16 Bursa
17 Çanakkale
18 Çankırı
19 Çorum
20 Denizli
21 Diyarbakır
22 Edirne
23 Elazığ
24 Erzincan
25 Erzurum
26 Eskişehir
27 Gaziantep
28 Giresun
29 Gümüşhane
30 Hakkari
31 Hatay
32 Isparta
33 İçel
34 İstanbul
35 İzmir
36 Kars
37 Kastamonu
38 Kayseri
39 Kırklareli
40 Kırşehir
41 Kocaeli
42 Konya
43 Kütahya
44 Malatya
45 Manisa
46 K.Maraş
47 Mardin
48 Muğla
49 Muş
50 Nevşehir
51 Niğde
52 Ordu
53 Rize
54 Sakarya
55 Samsun
56 Siirt
57 Sinop
58 Sivas
59 Tekirdağ
60 Tokat
61 Trabzon
62 Tunceli
63 Şanlıurfa
64 Uşak
65 Van
66 Yozgat
67 Zonguldak
68 Aksaray
69 Bayburt
70 Karaman
71 Kırıkkale
72 Batman
73 Şırnak
74 Bartın
75 Ardahan
76 Iğdır
77 Yalova
78 Karabük
79 Kilis
80 Osmaniye
81 Düzce


ÇANKIRI



ÇANKIRI GEZİSİ

Çankırı'ya turistik amaçlı değil de daha çok annemin astımı olduğu için Tuz mağarasını görmeye gittik. Tuz mağarasının astım hastalarına iyi geldiğini duymuştuk ve internette mağara ile ilgili bazı yazılar okudum. İçerisinde astım odaları olduğu yazıyordu. Anlayacağınız tedavi amacıyla geldik. Fakat hiçbir şey umduğumuz gibi olmadı.

Çankırı'da Sim Prestige Otel'de kaldık. Çankırı merkezde güzel tavsiye edebileceğim bir yer. Tuz mağarasına gitmek istediğimizde internette nasıl gidebileceğimiz hakkında bir bilgi bulamadım. Bu nedenle otelde çalışan görevliye sorduk. O da bize Çankırı merkeze 40 km olduğunu ve sadece taksi ile gidebileceğimizi söyledi. Açıkçası internette 19 km olduğu yazıyordu ve yürüyerek gidebiliriz diye düşünmüştük. Gerçekten şehir merkezine çok uzak, ıssız bir yerde ve yol uzun sürüyor.

Tuz mağarası ile ilgili şunları söyleyebilirim ki daha turizme kazandırılamamış bir yer ve astım odaları yapım aşamasında, Turizme kazandırılabilmesi için çalışmalar devam ediyor. Geçici olarak ziyarete açılmış, gitmeden önce mutlaka Çankırı belediyesini arayın ve bilgi edinin.


Tuz Mağarasında çok kısa bir süre kaldıktan sonra merkeze yakın bir mesafede sayılabilecek olan Çocuk Kütüphanesine uğradık. Resimdeki uçak İstanbul'dan Çankırı'ya parçalar halinde getirilmiş, burada birleştirilerek kütüphaneye çevrilmiş.





Çankırı da Uçak kütüphanesi dışında yapay göl içerisindeki Gemi Kütüphanesi de bulunmakta...




Çankırı Müzesi de şehir merkezinde görülebilecek yerlerden. Müzeye giriş ücretsiz. İçerisinde ilk çağlara ait kalıntılar ve Osmanlı dönemine ait eserler sergilenmekte...






14 Eylül 2018 Cuma

KASTAMONU (BOZKURT ABANA)


Kastamonu (Bozkurt Abana)


Kastamonu'ya bir haftalık tatil için gittim. Bozkurt'ta kaldım, burada çok fazla gezilecek bir yer yok, turistik bir yer değil ama doğası muhteşem. Bozkurt'a çok yakın bir mesafede olan Abana sahil vakit geçirmek için ve denize girmek için uygun bir yer. Bozkurt'a giderken yol üzerinde Yaralıgöz dağı yer alıyor. Burası da görülebilecek yerlerden biri.



Denize girmek için bir de Abana yakınlarında İlişi plajı bulunuyor. Burası muhteşem denize set çekildiği için plaj kısmına dalga vurmuyor ve rahatça denize girilebiliyor. Plaja giriş ücreti kişi başı 2 TL gibi bir fiyatı var ve plajda üzerinizi değiştirmek için kabinler bulunuyor. Abana sahilde dalga nedeniyle denize girmek biraz sıkıntılı.




Kastamonu merkeze de gittim. Kastamonu kalesini görmek için ancak restorasyon nedeniyle kapalıydı. Kaleye giden yol üzerinde çok sayıda türbe yer alıyor. Buralarda ziyaret edilebilir. Kastamonu merkezde kale dışında saat kule, Osmanlı sarayı, Kastamonu müzesi ziyaret edilebilecek yerlerden...








EYVALLAH


Eyvallah/ Hikmet Anıl Öztekin

Arka Kapak:

Herkesin bir derdi vardır. Bazıları geçer, bazıları geçmez. Bazıları anlatılır, bazıları da anlatılmaz. Bazen de anlatmak istersin ama dinleyecek kimseyi bulamazsın. Bilirsin, muhabbettir ihtiyacın ama edecek kimse yoktur. İşte bu kitap bunun için, dertleşmek için yazıldı. Yalnız olmadığını bil diye yazıldı. Muhabbet için, muhabbetle yazıldı..

Biraz yağmurun, biraz da hüznün düştüğü gecelerde bu kitabı okurken şunu hissedeceksiniz;

''Hala dertleşebilecek birileri varmış bir yerlerde...''

Bazen solundan, soluğundan eksilirsin yine de eyvallah dersin...

Kitap Bilgileri:

Sayfa sayısı: 231
Baskı yılı: 2015
Yayın evi: Yakamoz Kitap

Çabuk okunan, akıcı bir kitap. İçinde şiirlerin yanı sıra kısa kısa bilgi ve mesaj veren hikayeler yer alıyor. Ders almasını bilen için öğretici ve düşündürücü... Bu yönüyle severek okudum.

Kitaptan alıntılar:

Biz eyvallah diyelim de açacaksa Allah açsın o kapıyı, nasipse Allah açsın o gönlü bize. O soktu mu bizi bir kapıdan içeri, feryat figan yeri değil, cennet yeri eyler...

Namaz kılıyordum ama kalbim ne kadar eğiliyordu secdeye. Kalbimi de katıyor muydum namaza? Dünyalık ne varsa ''Allah-u Ekber'' dediğimde bırakabiliyor muydum bir kenara? Namazdan sonra bende ne kalıyordu? O huşuyu arıyordum kendime sorularımda..

Gönlümün imtihan edilmesinden Allah'a sığınırım.



İyi okumalar...





11 Haziran 2018 Pazartesi

HAYAT KISA MUTLU OLMAYI İHMAL ETME

 
Hayat Kısa Mutlu Olmayı İhmal Etme
 
Arka Kapak:

C.Cengiz Çevik'in Yunanca aslından çevirisi ve editörlüğünde Marcus Aurelius'un sözlerinden derlenmiştir.

''Hiçbir yer yoktur ki, bir insan orada kendi zihninden daha huzurlu olabilsin...

Dolayısıyla daima kendine çekil ve kendini yenile.''

Kitap Bilgileri:

Yayın evi: Aylak Adam Kültür ve Sanat Yayıncılık
Basım yılı: 2015
Sayfa sayısı: 125

Kitabı açıkçası sınava hazırlandığım şu dönemde kendimi motive etmek için almıştım. Arada sırada elime alıp birkaç satır okuyordum. Zaten bir anda okunacak bir kitap hiç değil. Bazı kısımlarını okurken üzerine düşündüğüm ya da hayallere daldığım olduğu gibi bazen de okuduklarımdan hiçbir şey anlamadım.

Kitaptan Alıntılar:

Başkasının yanlışını olduğu yerde bırakmalısın.

En iyi intikam türü onlar gibi olmamaktır.

Senin içinde bile bir düzen varken, bütün evrenin içinde bir düzensizlik olabilir mi?

Ben kendi payıma, bana uygun olanı yapıyorum, diğer şeyler beni bundan alıkoyamaz.

Sadece yoluna düşeni sev ve senin kaderin olanı. Bundan daha fazla ne yakışır sana?

Yaşam öven içinde kısa övülen için de, hatırlayan içinde kısa hatırlanan için de.

Karakterin kusursuz hale gelmesi şudur: her günü son günmüş gibi yaşamak, duyarsız olmadan ve yapmacıksız.

Sende olmayan şeye sahip olduğunun hayalini kurma! Sahip olduklarının en büyük lütuflar olduğunu düşün ve onlar sende olmasa nelerden mahrum olacağını düşün.

Keyifli okumalar...

4 Ocak 2018 Perşembe

FESLEĞEN

Fesleğen / Hikmet Anıl Öztekin

Arka Kapak:

Bir olana meftun o kızın hikayesi...

Merhaba ben Fesleğen.
Kalemimi kağıdımı hazırladım ve küçük bir yüreğin içine sığabilecek ne varsa anlatacağım.
Doğduğu topraklardan uzakta bir yerde güneş görmeye çalışan küçük bir fidan görürseniz bir gün sulayın olur mu? Yağan yağmur ancak gözyaşlarına yetebilir çünkü. Yeni yeşermiş bir fidanın bir Allah dostundan başka neyi olabilir ki. Sevin onu olur mu? Ve lütfen sevenleri ayırmayın olur mu?

Kitap Bilgileri:

Yazar: Hikmet Anıl Öztekin
Yayın evi: Hayykitap
Baskı yılı: 2017
Sayfa Sayısı: 215

Kitabı okumaya başladığımda konusu hakkında hiçbir fikrim yoktu aslında... ama okudukça kitabı sevmeye başladım. Konusu her ne kadar aşk olsa da asıl aşk Allah'a olandır şeklinde bir çıkarımda bulunabiliriz. Kısaca güzel ve okuması zevkli bir kitap.

Güzel günlerin geleceğine inanıyorum. Allah yeniden başlayanların yardımcısıdır.

Babam bana Elif harfini anlatırken, ''O dosdoğru bir yoldur kızım, sevmelerin de, samimiyetlerin de, ibadetlerin de en güzeli o harfin içine gizlenmiştir. Başına ne gelirse gelsin sen o dosdoğru yoldan ayrılma, vardır bunda da bir hikmet de, o yoldan ayrılma kızım'' demişti.

Biriktirir biriktirir dururdum içimde.
Sanki bir gün biri gelip tamamlayacakmış gibi...


Keyifli okumalar...