Etiketler

30 Aralık 2016 Cuma

HAYAT DEVAM EDİYOR

HAYAT DEVAM EDİYOR / İpek Ongun


ARKA KAPAK:

Hayatta ne çok yollar yürüyoruz.
Çocukluk yolları... Okul yolları...
İlk gençliğin sancılı yolları...
Üniversite yolları...
Romantizmin acı tatlı yolları...
Çalışma yolları...
Dönüp baktığımda bir prizma görüyorum sanki...
Serra'nın ne çok yüzü var.
Çocuk Serra...
Okullu Serra...
Üniversiteli Serra...
Aşık Serra...
Başka başka yollar, başka başka hayatlar,
başka başka kimlikler, düşünceler, duruşlar...
Şimdiyse evlilik yolunda...
Hayat devam ediyor!



Kitap Bilgileri:

Yazar: İpek Ongun
Yayın evi: Epsilon
Sayfa sayısı: 349
Baskı yılı: 2011

Bu kitap aslında Bir Genç Kızın Gizli Defteri serisinin 7. kitabı oluyor. Serinin daha önceki kitaplarını okumadım. Kitap ilgimi çektiği için alıp okudum. Kolay okunan, akıcı bir dili var. Daha çok gençlik kitabı olsa da, konusu günlük yaşama dair olaylar dizisinden oluştuğu için okunası bir kitap.

Keyifli okumalar...

11 Aralık 2016 Pazar

2016 KİTAPLARIM / OKUDUKLARIM

2016 KİTAPLARIM / OKUDUKLARIM


2016 yılı boyunca okuduğum kitapları bu yazımda paylaşıyorum. Resimde kitaplar çok az görünüyor. Nedeni ise bazı kitapları e-kitap şeklinde, bazılarını da kütüphaneden alarak okudum. Bu nedenle resimde sadece elimde olan kitaplar yer alıyor. Bazı kitapları da yarıda bıraktığım için yazıma eklemek istemedim. Okuduğum kitapları ve hangi ülkelerin yazarlarına ait olduklarını sırasıyla yazıyorum.

1.Yabancı (Outlander) - Diana Gabaldon - Amerika

2. Kehribardaki Yusufçuk - Diana Gabaldon - Amerika

3. Malcolm X - Malcolm Little - Amerika

4. Bayan Peregrine'in Tuhaf Çocukları - Ransom Riggs - Amerika

5. Yeni Başlangıçlar Mevsimi - Debbie Macomber - Amerika

6. İnsan İsterse Azmin Zaferi Öyküleri - Mümin Sekman - Türkiye

7. Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat - Şemsettin Sami - Türkiye

8. Toz - Sam Hawksmoor - Amerika tık tık

9. Uyurgezer Anılar - Kathleen Alcott - Amerika tık tık

10. Virgülce - Enver Demirkan - Türkiye tık tık

11. Sol Ayağım - Christy Brown - İrlanda tık tık

12. Ölüm Bir Varmış Bir Yokmuş - Jose Saramago - Portekiz tık tık

13. Kabil - Jose Saramago - Portekiz tık tık

14. Simyacı - Paulo Coelho - Brezilya tık tık

15. Hayat Devam Ediyor - İpek Ongun - Türkiye tık tık

10 Aralık 2016 Cumartesi

SİMYACI

SİMYACI / Paulo Coelho

  ARKA KAPAK:

Simyacı, dünyaca ünlü Brezilyalı yazar Paulo Coelho'nun üçüncü romanı. 1996 yılından bu yana Türkiye'de de çok okundu, çok sevildi, çok övüldü bu kitap. Bir büyük Doğu klasiği olan Mevlana'nın ünlü Mesnevi'sinde yer alan bir küçük öyküden yola çıkarak yazılan bu roman, yüreğinde çocukluğunun çırpınışlarını taşıyan okurlar için bir ''klasik'' yapıt haline geldi.

Simyacı, İspanya'dan kalkıp Mısır Piramitlerinin eteklerinde hazinesini aramaya giden Endülüslü çoban Santiago'nun masalsı yaşamının öyküsü. Ama aynı zamanda bir ''nasihatname'' ; ''Yazgına nasıl egemen olacaksın? Mutluluğunu nasıl kuracaksın?'' gibi sorulara yanıt arayan bir yaşam ve ahlak kılavuzu. Mistik bir peri masalına benzeyen bu romanın, dünyanın dört bir yanında bunca sevilmesinin gizi, kuşkusuz bu kılavuzluk niteliğinden kaynaklanıyor.

Simyacı'yı okumak, herkes daha uykudayken şafak vakti uyanıp, güneşin doğuşunu izlemeye benziyor.

Kitap Bilgileri:

Orijinal adı: O Alquimista
Yazar: Paulo Coelho
Çeviren: Özdemir İnce
Yayınevi: Can Sanat Yayınları
Sayfa sayısı: 182
Baskı yılı: 2011

Bu kitabı daha önce neden okumamışım acaba? Kitap gerçekten çok güzeldi. Her yaştan insanın rahatlıkla okuyabileceği bir kitap. Roman değilde daha çok hikaye okur gibiydi. Sürükleyici, çabuk ilerliyor ve içinde verdiği mesajlar çok anlamlıydı. Kendi beğendiğim kısımları not ettim.

Kitaptan Alıntılar:

Bir düşü gerçekleştirme olasılığı yaşamı ilginçleştiriyor.

Kitaplar dinlemek isterseniz size ilginç öyküler anlatır. Ama insanlarla konuşurken durum başka, öylesine tuhaf şeyler söylerler ki, konuşmayı nasıl sürdüreceğinizi bilemezsiniz.

Her şey bir ve tek şeydir. Ve bir şey istediğin zaman, bütün Evren arzunun gerçekleşmesi için işbirliği yapar.

Bütün günler birbirine benzediği zaman da insanlar, güneş gökyüzünde hareket ettikçe, hayatlarında karşılarına çıkan iyi şeylerin farkına varamaz olurlar.

Tanrı, herkesin izlemesi gereken yolu yeryüzüne çizmiştir, yazmıştır. Senin yapman gereken, senin için yazdıklarını okumak yalnızca.

Ben de herkes gibiyim. Dünya gerçeklerine oldukları gibi değil de olmalarını istediğim gibi bakıyorum.

Bir şeye karar vermek, başlangıçtan başka bir şey değildir. İnsan bir şeye karar verdiği zaman, karar verdiği sırada hiç öngöremediği, düşünde bile aklına gelmeyen bir yöne doğru, şiddetli bir akıntıya kapılıp gidiyordu.

Kimse bilinmezden korkmamalı, çünkü herkes istediği ve ihtiyaç duyduğu şeyi ele geçirebilir.

Sanki bütün kitaplarda sürekli tekrarlanan bir düşünce var gibiydi: Her şey, bir ve tek şeyin belirtisidir.

Yüreğimizi neden dinlemeliyiz? Çünkü yüreğin neredeyse hazinen de oradadır.

Neden yüreğimi dinlemek zorundayım? Çünkü onu susturmayı hiçbir zaman başaramazsın. Hatta onu dinliyormuş gibi yapsan da o gene oradadır, göğsündedir; hayat ve dünya hakkında ne düşündüğünü sana tekrarlamayı sürdürecektir.

Yüreğim acı çekmekten korkuyor. Yüreğine acı korkusunun acının kendisinden de kötü bir şey olduğunu söyle. Düşlerinin peşinde olduğu sürece hiçbir yürek kesinlikle acı çekmez.

Umutsuzluğa teslim olma. Yoksa yüreğinle konuşmana engel olur.

Bir düşün gerçekleşmesini bir tek şey olanaksız kılar: başarısızlığa uğrama korkusu.

Bunlar sadece benim beğendiğim ve not ettiğim kısımlarıydı, kitabın içinde bunlar gibi daha nice mesajlar var.

Keyifli okumalar...







5 Aralık 2016 Pazartesi

KABİL

KABİL / Jose Saramago

ARKA KAPAK:

Jose Saramago ölümünden önce yazdığı ve yayımlandığı ülkelerde büyük tartışmalara yol açan son romanında insanlığın kutsal kitaplardaki başlangıcına geri dönüyor.

Adem ile Havva'nın oğlu, kardeş katili, ''sürgün ve gezgin'' Kabil'le çıkılan bu yolculuk, Eski Ahit'in loş ve tekinsiz diyarlarında, zaman ve mekan kavramlarını altüst ederek, süreğen bir şimdiki zaman içinde, edebiyatla felsefenin kesiştiği dar alanlarda dolaştırıyor okuru.

Suç, ceza, adalet, nefret, ihtiras gibi insana özgü kavramlar ile savaşlar, katliamlar, cinayetler, boyun eğmeler ve isyanlar gibi insana özgü eylemler arasında gidip gelirken, İbrahim'den Nuh'a, Adem ile Havva'dan Eyüb'e, Lilith'e kadar bütün kadim şahsiyetler de beklenmedik anlarda ve yerlerde karşımıza çıkıp insanlık panoramasını tamamlıyorlar.

Gerçeğin ironik, yalın ve dolaysız dilini kullanan Saramago bu son romanıyla bize tüm zamanların sorusunu miras bırakmış oluyor: İnsan türü evrendeki yerini ve varlığını hak etmiş midir?

Kitap Bilgileri:

Orijinal adı: Caim
Yazar: Jose Saramago
Çeviren: Işık Ergüden
Yayınevi: Kırmızı Kedi
Sayfa sayısı: 152
Baskı yılı: 2016

Öncelikle bu kitap her ne kadar Adem ile Havva'nın oğlu Kabil'den bahsediyor olsa da dini nitelikte bir eser kesinlikle değil ve dini kitaplarda anlatılanlardan fazlasıyla uzak. Kitapta adı geçen isimleri birer karakter olarak göze alıp, kitabı da bir edebi eser olarak değerlendirip hiçbir ön yargı beslemeden okudum.Aslında kısaca yazardan bahsetmek istiyorum.Yazar ateist görüşte biri ve Portekiz'de yaşarken dini görüşleri nedeniyle ülkesinden ayrılmış ve Kanarya Adalarında yaşamını sürdürmüş.Bana göre bir insanın aklında ve kalbinde ne varsa o kişinin dışına bu düşünceler bir şekilde yansır. Yazarda düşüncelerinde ne varsa aynen eserine yansıtmış.Kitabı okuduğumda benim aklıma gelen ilk soru şu oldu. ''Neden böyle bir eser yazma ihtiyacı hissetti?''

Keyifli okumalar...