Etiketler

29 Kasım 2016 Salı

ÖLÜM BİR VARMIŞ BİR YOKMUŞ

ÖLÜM BİR VARMIŞ BİR YOKMUŞ / Jose Saramago

ARKA KAPAK:

Adı bilinmeyen bir ülkede, dünya kuruldu kurulalı görülmemiş bir olay gerçekleşir: Ölüm, o güne kadar yerine getirdiği görevinden vazgeçer, hiç kimse ölmez olur. Bir anda ülkeye dalga dalga yayılan sevinç çok geçmeden yerini hayalkırıklığı ve kaosa bırakır. İnsanların ölmemesi zamanın durduğu anlamına gelmemektedir, ezeli bir yaşlılıktır artık onları bekleyen. Hükümetten kiliseye, sağlık kurumlarından ailelere, şirketlerden mafyaya kadar herkes ölümün ortadan kalkmasının getirdiği sonuçlarla mücadele etmek zorundadır. Ancak ölüm, beklenmedik bir kimlikle ve umulmadık duygularla geri döner insanların arasına.

Ölüm ve ölümsüzlük karşısında insanın şaşkınlığını, çelişkili tepkilerini ve ahlaki çöküşünü, edebi, toplumsal ve felsefi anlamda derinlikli bir biçimde işleyen Jose Saramago, geçici olanla ebedi olanı birbirinden ayıran kısa mesafenin meseli sayılacak Ölüm Bir Varmış Bir Yokmuş'u başladığı gibi bitiriyor: ''Ertesi gün hiç kimse ölmedi.''

İnsan olmanın ne demek olduğunu her geçen gün daha az bileceğiz ...Kehanetler Kitabı...

Kitap Bilgileri:

Orijinal adı: As Intermitencias da Morte
Yazar: Jose Saramago
Çeviren: Mehmet Necati Kutlu
Yayın evi: Merkez Kitaplar
Sayfa sayısı: 206
Baskı yılı: 2007

Ölüm Bir Varmış Bir Yokmuş, politik, siyasi ve felsefi açılardan ölüm konusunu anlatıyor. Kitabın belli bir kısmından sonra ise kitap aşk ve ölüm konusunda devam ediyor. Çok enteresan bir kitaptı açıkçası. Kitabın başlarını bakış açısını sevdim ama sonlara doğru sıkılmaya başladım. Çok ağır bir okuma oldu ve yavaş ilerledi.Yazarın yazım şeklide çok enteresandı.Yazar kitaplarında nokta ve virgül dışında hiçbir noktalama işareti kullanmıyor. Kesinlikle noktalama işaretlerini kullansa bu kitabın sayfa sayısı daha fazla olurdu. Kitapta yazılar çok küçüktü zaten birde noktalama işaretleri olmayınca yazılar iç içe geçmiş şekildeydi. Bu da beni biraz zorladı.

Keyifli okumalar

28 Kasım 2016 Pazartesi

KÜTÜPHANEDEN ÖDÜNÇ KİTAP ALMAK

Kütüphaneden Ödünç Kitap Almak


Geçen günlerde kardeşimin ödevi için kütüphaneye gittim. Uzun zamandır kütüphaneye üye olmayı zaten istiyordum. Kütüphaneye yolum düşmüşken üye oldum ve okumak için resimde gördüğünüz kitapları aldım. Benim gibi kitap okumayı seviyorsanız ya da kitap okumak istiyorum ama kitap alacak param yok diyorsanız sizde kütüphaneye üye olarak kitap okuyabilirsiniz. Kitap fiyatlarının pahalı olması bence kitap okumaya engel olmamalı, sahaflar ya da internette birçok kitap satan, uygun fiyatlı site olduğu gibi kütüphanelerde değerlendirilmeli....

Kütüphaneye üye olmak ücretsiz, sadece yanınızda kimliğinizle kütüphaneye gitmeniz yeterli üyelik için. Bazı kütüphanelerde vesikalık fotoğrafta istiyorlar ama benim gittiğim kütüphanede wepcam ile resmimizi kendileri çektikleri için gerek yoktu. Benim üye olduğum kütüphanede en fazla 5 kitap ödünç alınabiliyor. Kitaplar için 30 günlük bir süre veriliyor. Bu süre benim için yeterde artar bile. 

İlk gidişimde kendim için iki kitap aldım.
Jose Saramago'yu okumayı istiyordum. Bu nedenle Ölüm Bir Varmış Bir Yokmuş ve Kabil isimli kitablarını aldım.Kardeşimde kendine Debbie Macomber'in Küçük Mucizeler Dükkanı isimli kitabını aldı.

Ölüm Bir Varmış Bir Yokmuş yorumu için tık tık

Kabil yorumu için tık tık


2 Kasım 2016 Çarşamba

SOL AYAĞIM

  SOL AYAĞIM / Christy Brown  


ARKA KAPAK:

''Büyüleyici ve eğlenceli...Okuyana ilham veriyor.'' 
IRISH TIMES

''Bir cesaret hikayesi'' SUNDAY TIMES

Christy Brown doğuştan beyin felci kurbanıydı. Ancak bu talihsiz küçük bebek İrlanda edebiyatının devleri arasında yerini alacak bir yazarın muhteşem hayal gücüne ve duyarlı zekasına sahipti.

Bu, Christy Brown'ın kendi öyküsüdür. Brown, çocukluğunda okumayı, yazmayı, resim yapmayı ve nihayet daktilo kullanmayı öğrenmek için verdiği mücadeleyi ve bütün bunları sol ayağını kullanarak nasıl yaptığını anlatıyor.

Christy Brown'ın benzer bir biçimde kaleme aldığı ''Her Gün Hüzün'' de çok satan kitaplar listesine girmeyi başarmıştır.

Sol Ayağım, Christy Brown'ı Daniel Day-Lewis'in canlandırdığı, çok başarılı bir filme konu edilmiştir.

Kitap Bilgileri:

Orijinal adı: My Left Foot
Yazar: Christy Brown
Çeviren: Filiz Kahraman
Yayın evi: Nemesis Kitap
Sayfa sayısı: 189
Baskı yılı: 2016

Kısaca özetlemek gerekirse yazar doğuştan beyin felcidir. Yazar ilk doğduğu zamanlar doktorlar annesine zihinsel engelli olduğunu ve hiç umut olmadığını söylemişlerdir. Annesi aksini iddia etmiş ve hiç umudunu yitirmemiş. Evde annesinin çabalarıyla okuma yazmayı öğrenmiş. Sol ayağını kullanarak resimler yapmış. Bundan sonrada pes etmemiş daha da ileri giderek kendi yaşam öyküsünü kaleme almaya başlamış.Kitapta yaşadıklarını çok güzel bir şekilde anlatmış.Bence bu kitabın en etkileyici yanı gerçek bir yaşam öyküsü olması. 

Keyifli okumalar...