Etiketler

23 Ekim 2016 Pazar

VİRGÜLCE


VİRGÜLCE / Enver Demirkan

ARKA KAPAK:

Bir zamanlar halkın tek eğlencesi, siyah beyaz televizyonlar vardı. Belli saat aralığında yayın yapar, saat 24.00 'ı gösterdiğinde haberlerin ardından İstiklal Marşıyla kapanırdı. O siyah beyaz televizyonu renklendiren öyle bir isim vardı ki, eğlence programlarının arasında skeçleriyle bizi kahkahaya boğardı. Halkın sevgilisi, Enver Demirkan...Nam-ı diğer Virgül...

Bu kitap ünlü tiyatro ustası, Yeşilçam emekçisi, Virgül'ün, Enver Demirkan'ın anılarından oluşuyor. Aşkla yola çıktığı uzun yolculuğu verdiği yaşam mücadelesini, tiyatro sahnelerinden televizyon stüdyolarına, televizyon stüdyolarından film setlerine, oradan gazino programlarına koştuğu günlerde yaşadığı dostlukları, arkadaşlıkları ve inanılamayacak kıskançlıkları, acısıyla tatlısıyla yaşadığı her şeyi, bu günün ve yarının gençlerine ışık tutması açısından gözler önüne seriyor.

Kitapta hiç bilmediğiniz birçok şeye tanık olacaksınız. Bunlardan bir tanesi Yılmaz Güney'le ilgili... Yılmaz Güney, ünlü olmadan önce nerede ve nasıl yaşadı? Tabiat Ana kimdi?

Anılarda kimler yok ki... Lale Oraloğlu, Haldun Dormen, Cemal Reşit Rey, Erol Günaydın, Cahit Irgat, Zeki Müren, Şemsi İnkaya, Orhan Boran, Cenk Koray, Michael Douglas ve adını sayamadığımız birçok ünlü isim...

Kitap Bilgileri:

Yazar: Enver Demirkan
Yayın evi: Bizim Kitaplar
Sayfa sayısı: 238
Baskı yılı: 2011

Bu kitap arka kapakta yazdığı gibi Enver Demirkan'ın anılarından oluşuyor.Kitap bir oturuşta zevkle okunacak türden.Bazı yerleri okurken insanın yüzünde hafif bir gülümseme oluşuyor.Kitapta yer yer fotoğraflar var. Fotoğrafları da ilgiyle inceledim.Kitabın son sayfalarında da Enver Demirkan'ın oynadığı tiyatro oyunlarının bilgileri ve fotoğraflar yer alıyor.

Keyifli okumalar...

20 Ekim 2016 Perşembe

UYURGEZER ANILAR

UYURGEZER ANILAR / Kathleen Alcott



ARKA KAPAK:

Gözlerimin arkasındaki boşlukta anılarım rengarenk...

Ida çocukluğundan beri her anını ikisi de uyurgezer olan Jackson ve James kardeşlerle birlikte geçirmiştir.Nerede bir ''I'' varsa orada muhakkak bir de ''J'' vardır.Dış dünya onları komşu ve arkadaş olarak görse de onlar kendilerince, kan bağları olmayan kardeşlerdir.

Onlarınki konuşmadan anlaşmaya dayalı, kuralları ve sınırları olmayan bir ilişkidir.Ama üçü olgunlaştıkça ve duyguları karmaşıklaştıkça Ida ve Jackson, kardeşten çok daha öte olduklarını fark ederler. Jackson'ın uyurgezerliği etrafındakilere zarar vermeye başlayınca ve James ruhsal sorunları sebebiyle hastaneye yatırılınca, ailesini yıkma tehlikesi oluşturan, hükmedemediği olaylar karşısında Ida ne yapacağını bilemez hale gelir.

Aile tanımıyla mücadele eden, toplumsal algıları sorgulayan ve insanları birbirine bağlayan karmaşık bağları keşfe çıkan olağanüstü bir ilk roman.

Eğer benden daha uzak bir yer varsa ,sana gitememen için yalvarıyorum... Frank O'Hara,Morning

Kitap Bilgileri:

Orijinal adı: The Dangers of Proximal Alphabe
Yazar: Kathleen Alcott
Çeviren:Derya Engin
Yayın evi: Martı
Sayfa sayısı:240
Baskı yılı:2014

Ida bir kaza sonucu annesini kaybetmiştir. Kapı komşuları James ve Jackson kardeşlerde babalarını kaybetmişlerdir. Bu üç çocuk ve onların ebeveynleri kendi aralarında bir bağ kurarlar. Zaman geçtikçe Ida ve Jackson birbirlerinden hoşlanmaya başlarlar. James ve Jackson kardeşler çocukluklarından beri uyurgezerdirler. James uyurgezerliği bırakır ama Jackson'ın uyurgezerliği iyice kötüye gider. Jacskon ve Ida arasındaki ilişki de zamanla karmaşık bir hale gelir ve sonunda sorunlar ortaya çıkmaya başlar. Ida bu sorunların üstesinden gelmeye çalışır.

Bu kitap Okuoku'dan yaptığım alışverişte hediye olarak gönderilmişti.Kitabı okumakta zorlandım çünkü kitap geçmişe dönüşlü bir şekilde anlatılıyor ve bazı cümlelerin sonunu okurken başını unutuyorsunuz.Kullanılan cümleler hem uzun hemde karışıktı.Kitapta betimlemeler de çok ayrıntılı şekilde yapılmış buda beni biraz sıktı.

Keyifli okumalar...

Okuoku alışverişim yazısı için tık tık






8 Ekim 2016 Cumartesi

TOZ

TOZ / Sam Hawksmoor



ARKA KAPAK: 

Dönüp baktığında,ondan geriye bir avuç toz kaldığını gördü...Bu bir hayal miydi? Yoksa kabus mu?

Olağanüstü yetenekleri yüzünden odasına kapatılmasının üzerinden tam altı hafta geçti.Annesine göre Genie, şeytan tarafından ele geçirilen,günahkar bir kızdı ve normal bir yaşamı hak etmiyordu.

Herkesin korktuğu güçleri, Genie'ye kaybolan çocuklara dair imgeler göstermeye başladığındaysa, her şey daha garip bir hal aldı.Genie, cevapları aramak üzere çıktığı yolda, var olmaya dair yeni ve hepsinden daha önemli bir soruyla karşılaşacaktı: Bedenlerimizin dışında bir yaşama başlamak mümkün müydü?

''Dokunamayız, seni hissedemem.Rüzgarı ya da yağmuru hissedemeyiz.Hiçbir şeyin kokusunu alamayız.Ve biliyorum, bu aptalca ama bir şeyleri hissedebilmeyi çok özlüyorum.Biz sadece varız.Bunu açıklayamam.''


Kitap Bilgileri:

Orijinal adı: The Repossession
Yazar: Sam Hawksmoor
Çeviren: Eda Aksan
Yayın evi: Martı
Sayfa sayısı: 480
Baskı yılı:2016

Bu kitapta Genie isminde bir kızın olağanüstü güçleri var ve bu güçleri nedeniyle annesi onu eve hapsediyor.Yaşadıkları kasabanın rahibi de kızının şeytan tarafından ele geçirildiğini söylüyor.Erkek arkadaşı Rain Genie'yi evden kaçırıyor ve kaçtıklarında kasabadan sürekli çocukların kaçtığını ve bir daha da geri dönmediklerini öğreniyorlar.Aslında bu çocuklar aileleri yüzünden evden kaçıyor daha sonra Fortress isimli bir yer tarafından ele geçirilip üzerlerinde deney yapılıyor.Deney bir nevi ışınlanma üzerine.Hikayenin devamında da Genie bu kaçırılan çocuklara yardım etmeye, gerçekleri ortaya çıkarmaya çalışıyor.

Kitabın yazarı her yıl Kanada'da ortalama 60.000 çocuğun kaybolduğu bir istatistiği inceliyor ve dikkatini çekiyor.Bu şekilde esinlenerek bu kitabı kaybolan çocuklar için yazmış.Kitabın konusu güzel ama bana kitabın kurgusunda bir şeyler eksik gibi geldi.Yine de sürükleyici bir kitaptı.

İyi okumalar...